sejenis kehidupan
laut yang seakan-akan gamat dan ia hidup di kawasan pantai yang berselut. Bronok
di makan mentah iaitu di jadikan sebagai kerabu dan merupakan makanan eksotik
komuniti Melayu di Langkawi, Kedah, menjadi perkara wajib jika pergi ke
Langkawi dan merasa kerabu bronok.
ciri-ciri
Ia berwarna coklat atau merah jambu dan kenyal
seakan-akan isi kelapa dan rasanya agak masin. Bronok juga tidak boleh masak kerana
ia akan menjadi cair. Teksturnya licin seperti sotong dan ianya juga mempunyai
beberapa warna seperti coklat kehitaman atau merah jambu. Bersifat kenyal dan
rasanya agak masin seperti air laut.
Mungkin
ada di antara anda yang tak berselera untuk makan selepas tengok fizikal lain
seperti lintah gergasi. Tetapi bagi sesetengah orang, kerabu Bronok ni memang
sedap dan menyelerakan. Bagi penduduk disekitar Langkawi kerabu Bronok ni
menjadi benda wajib untuk majlis kenduri. cara-cara mencari bronok lebih kurang
seperti kita mencari kerang di laut. Bronok ni ada musim-musim tertentu saja
yang banyak boleh didapati dilangkawi. Dan kalau saiznya besar sangat pun tak
sesuai kerana agak liat isinya, jadi kita ambil yang sedang-sedang saja.
Pada
sesiapa yang baru kali pertama lihatnya amat geli sekali kalau nak pegang, dalam
badannya hanya Nampak air saja. Jadi kalau ke Langkawi ini janganlah lepaskan
peluang untuk mencuba kerabu bronok ini, kawasan yang banyak Bronok di Langkawi
ni adalah di kawasan sebelah Padang Matsirat berdekatan International Airport
Langkawi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan